Höns- och odlingskurser

Kursen är nu fullbokad. Du kan skicka intresseanmälan genom bokningsformuläret så öppnar jag upp för en ny kurs så snart det blir tillräckligt många anmälda.

Odla till dig och hönsen


Onlinekurs för dig som vill spara pengar på hönsfoder, äta mer hemodlat och skapa ditt eget, giftfria kretslopp i trädgården.


I den här kursen får du lära dig så, skörda och förvara grödor -som snabbt blir dina och hönsens favoriter. Kombinationen att odla samtidigt till dig och hönsen gör att du kan ta reda på allt och få ut maximalt av din skörd. 


Kursen bygger på över 20 års erfarenheter av odlande. När hönsen kom till trädgården för 4 år sen kom den viktigaste lärdomen. Höns gör det lättare att odla. De luckrar, rensar, gödslar och äter ohyra i rasande takt. Hönsen skapar bättre förutsättningar för större skördar. Om du väljer när de får vara i dina odlingar vill säga. 


Du får ett eget, hållbart kretslopp genom att odla med höns i din trädgård. Du och hönsen får mat på köpet. Under kursen får du lära dig om hur och när du nyttjar dina medhjälpare i odlingarna. 


Kursen passar dig som vill dryga ut fodret du köper, få fin färg på äggulorna och hjälpa hönsen med sysselsättning under vinterhalvåret.


Den passar dig som har en trädgård eller annan plats att odla på och som vill använda eget gödsel. Du behöver inte ha några förkunskaper.


Du får med dig:

 • odlingstips
 • näringsinnehåll för utvalda grödor
 • hur du sår, skyddar, skördar, lagrar och fodrar
 • vad du kan samla i trädgården utan att odla
 • fermentering av foder
 • sammanfattning av varje avsnitt per mejl
 • ett verktyg som hjälper dig beräkna proteinbalans när du blandar eget foder


Utbildare är Katarina Rönnbacka Nybäck


Jag, Katarina, älskar smarta, kreativa lösningar och återbruk. Det ska inte vara krångligt eller dyrt att odla.


Jag har hittat metoder där jag kan jobba heltid och ändå producera närmre 1 ton mat i en medelstor trädgård. Det sparar mycket pengar, men framförallt bidrar det till god och nyttig mat till både familjen och hönsen.


Häng med mig på onlinekursen med start 26 februari kl 19.00. 

Innehåll per avsnitt

Så här funkar det


Du kan anmäla dig till ett avsnitt i taget eller hela kursen. Köp före 12 februari för rabbaterat pris.


 Kursen hålls i Zoom och du behöver en dator, telefon eller surfplatta för att vara med.

Du får en länk till kursen i god tid. Material mailas till dig efter varje kurstillfälle.


Du går de avsnitt du själv väljer. Missar du ett avsnitt -ingen fara. Du får en länk till inspelning av avsnittet. Du kan titta på det en gång i efterhand. Självklart får du allt material och verktyg som hör till avsnittet.


Betald plats är ej avbokningsbar.  Om kursledaren skulle bli sjuk flyttas avsnittet till ett nytt datum. Om kursen skulle ställas in får du pengar tillbaka för återstående avsnitt.


Betala via swish eller bankgiro senast 5 dagar innan kurstillfälle. Kursen genomförs vid minst 4 bokade platser.

Boka så här

Fyll i ditt namn och mejladress samt telefonnummer för en intresseanmälan. Betala inget nu. Kursen är fullbokad men får jag ihop 4 nya deltagare så öppnar vi upp en kurs till snarast. 


Text till de som bokat:

Mejl som jag kan skicka bokningsekräftelse, material och Zoomlänk till.


Fyll i ett telefonnummer. Krånglar uppkopplingen kan jag ringa dig.


Meddelande: Här anger du namnet på din odlingsvän om du bokar kursen med rabattkod 2 för 1.


Bokningen gäller från och med att betalning mottagits.  Snabbast är att betala med swish. Går inte det kan du betala till bankgiro-numret. Skriv gärna i meddelandet att du valt bankgiro. 


Just nu kan du endast boka dig för avsnitt 1 eller hela kursen. Följande avsnitt blir bokningsbara styckesvis den 26/2.

 
 
 
 
Hela kursen, rabattkod 40
Hela kursen, rabattkod 2 för 1
Del 1, 600 kr
 
 

Pris och alternativ

Kurspriset för alla avsnitt är 3500 kr. 


Boka före 12 feb och få rabatt.


Rabattkod 40

 • Du får 40% rabatt om du bokar hela kursen för 1 person.
  Pris 2100 kr 


Rabattkod 2 för 1


 • Boka 2 och betala för 1. 
  Pris 3500 kr för 2 personer
  (1750 kr/person om ni betalar var för sig. Uppge namn på din odlingskompis i meddelande-rutan.)Tips! Få med dig en odlingsvän:
Dela information om kursen på sociala medier. 


Länken till kursen hittar du här:


https://bikeinbergslagen.se/larsjansgarden/h-ns-och-odlingskurser.html


*Just nu har One problem med sina delningslänkar, så tyvärr blir det detta tråkiga sätt. Du får dock en snygg bild med dig när du delar. 

Betalning


Swish: 123-255 41 86


Bankgiro: 5059-8630

Utbildare

Katarina Rönnbacka Nybäck

Jag är en ganska lat odlare. Det kanske man inte tror om man dyker upp i vår trädgård, då det växer saker överallt. Men jag gillar genvägar, återbrukat material och att hitta smarta lösningar. 


Som frilansande konsult, delägare i ett företag och vd i ett annat räcker inte tiden till perfektionism. Det är mer praktiskt än piff i vår trädgård. Däremot är jag ytterst noga med att hönsen får bästa förutsättningarna för att må bra, producera näringsrika ägg och kött och att vi kan avla på friska och starka djur.


Häng med mig på en odlingsresa för dig och hönsen. Du lär dig hur du sparar hundratals kronor på att odla mat, även om din yta är begränsad.


Jag är van onlineutbildare och lärare i botten. Du kommer ha nytta av att jag är mattelärare när vi räknar på sammansättning av eget foder.


Kuriosa: Vår trädgård var med i Hasselfors gardens reklamkampanjer förra året. Kanske har du sett bilder härifrån utan att du vet om det.

LarsJansgårdenLarsjansgården är ingen stor gård, snarare en större villaträdgård. 2 boningshus, 1 mindre ladugård med 2 hönshus, garage, bastubyggnad, 1 fristående hönshus, 1 växthus och 1 odlingstunnel skapad av studsmattestommar,  3 hönsgårdar och odlingar delar på knappa 3000 kvm tomt. Här producerar vi ändå närmre 1 ton mat varje år.


Just nu ligger odlingarna under djup snö och det andas välbehövlig vintervila. Det som inte vilar är planeringen inför nästa oslingsäsong, försådder och självklart hönsen. Vi odlar för självförsörjning, för både oss och hönsen. Dessa kunskaper delar vi med oss av. Följ oss gärna på @larsjansgarden på instagram för inspiration och tips. 


Just nu säljer vi

 • matägg
 • avelsägg från kulturhönsrasen Eksjö och lantrasen Hedemora


Under 2024 drar Katarina igång korta onlineföreläsningar om vad som är smart och effektivt att odla till dig och hönsen.


Vill du få en chans att se detta i verkligheten? Vi har en mysig gäststuga för två personer som går att boka här.

Hönskurs på riktigt

Testa på att vara hönsägare


Bo i vår stuga och häng med på den dagliga skötseln av trädgårdens höns. Hur beter sig höns? Hur mycket skötsel kräver de? Hur kan man inreda ett hönshus? Det finns många frågor som behöver svar innan man börjar med höns. Vad kan då vara bättre än att pröva på att sköta höns på riktigt? Du får testa att vara hönsägare i så många dagar du vill. Men vi varnar dig. Det är beroendeframkallande.  

Pris: 3200 kr för två nätter och två personer

inkluderat: Sängkläder, handdukar, bastu och naturligtvis färska ägg till frukost.

Extra: Extra nätter 1200 kr/natt, städ 500 kr

Boka till: En fördjupande hönskurs. Se utbud nedan.

Bokning: bikeinbergslagen@gmail.com 
Tel: 073 799979

Fler hönskurser

Hönsens behov

För friska och starka höns

För att ha friska, glada höns som producerar de godaste äggen behöver de må bra. Det är inte så svårt att hålla friska höns om du gör rätt från början. Vi går igenom några grundläggande saker som du ska tänka på när du skaffar höns:


 • Temperatur, ventilation, sittpinnar och rede
 • Att undersöka en höna
 • Att hantera hönor och kycklingar som inte mår bra


När: Vi bokar in en tid då du bokat ditt boende

Tidsåtgång: 2 h

Kostnad: 1200 kr

Blanda egen hönsmat

Billigare hönsmat

Färdigblandad hönsmat är enkel att ge men har ökat i pris. Du kan få ner dina foderkostnader genom att ge största delen eget foder. Jag har lusläst rapporter och foderstater och hittat min väg för att sänka foder-kostnader. Vi går igenom:

 • Näringsbehov lantraser, värpande höns och kycklingar
 • Att förstå att protein inte bara är protein
 • Kalkylblad för beräkningar 


När: Vi bokar in en tid då du bokat ditt boende

Tidsåtgång: 2 h + material

Kostnad: 1500 kr

Odla och samla mat

Lätt att samla och odla

Vill du göra vintern roligare och nyttigare för dina höns och billigare för dig, ska du nyttja sommarens överflöd. Du får tips på vad du kan odla, samla, ta rätt på och hur du förvarar sommarens överflöd. Vi tittar på växtplatser och odlingstips:


 • Odlade grönsaker som är bra för hönsen (och dig). 
 • Att skörda och lagra
 • Värdera din odlings- och förvaringsyta.


När: Vi bokar in en tid då du bokat ditt boende

Tidsåtgång: 2 h + lista

Kostnad: 1500 kr