Föreläsningar

Senast genomförda föreläsningar


2020-2021: Främst affärsutvecklingsserier varavat med föredrag

Jan 2020: Förändra för framtiden, Saab Dynamics, Karlskoga 

Nov 2019:   Bli en attraktivare kommun genom att skapa cykelleder, Besöksnäringskonferens Västerås

Nov 2019:   Förändra för framtiden, Saab Dynamics, Karlskoga 

Okt 2019:    Visst finns det tid att träna, Saab Dynamics, Karlskoga

Sept 2019:  Kan man leva på sitt cykelintresse, Biking Dalarnas cykelforum, Säter

Behöver du inspireras?

Eller skaffa mer kunskap?


NEJ är inte den bokstavskombination jag gillar mest. Vare sig att ge eller att få ett nej. Därför har jag alltid jobbat för att hitta lösningar. Oavsett om det handlar om att hitta projektmedel för att finansiera mitt drömjobb, förverkliga min vision om Sveriges största cykelområde eller säga ja till att köra VM i mountainbike fast jag aldrig tävlat i den grenen.


Jag föreläser och håller workshops utifrån mina erfarenheter som projektledare, utvecklingsledare, tävlingscyklist och företagare. Från mitt liv som en vanlig småbarnsmamma och motionär som hittade sin dolda tid för att träna, och på köpet fick en superdos av energi. Om du inte hittar något som passar i nedanstående förslag till föreläsningar och workshops, eller vill att jag ändrar fokus i mitt föredrag så vet du nu att jag inte gillar att svara nej.

Vi löser det så att du får det som passar dig, ditt föredrag eller tänkt publik bäst. Hör av dig och tipsa gärna andra!

Exempel på workshops för cykel- och/eller turistföretagare, kommuner, destinationer och regioner hittar du längst ned.


SAGT OM FÖRELÄSNINGAR "Det var en otroligt energisk, idé rik samt duktig föreläsare. 
Det var ett bra ämne att ta upp, för mig som tränar regelbundet, fick med mig att man faktiskt kan räkna med sådat som man gör, fast inte riktigt tänker på. Att man ska vara mer ödmjuk mot sig själv, att resultatet inte är det viktiga."

Personal, Saab Dynamics


"Coola Katarina! Du gjorde ett grymt framträdande som inspirerade och informerade många!"

Linnea, Biking Dalarna


"Suverän förelsäning. Det var precis som vi hade tänkt oss."


Fredrik, Original teamwear

Dessa föreläsningar och workshops är exempel på vad jag kan komma till dig och berätta om. Jag skräddarsyr föredraget efter ditt behov, men hänvisar också vidare till andra föreläsare om jag inte behärskar ämnet. För att vara trovärdig tar jag alltid exempel ur min karriär och liv och därför passar ämnen som cykelutveckling, förändring, träning, tävling, paketering, marknadsföring, markägarfrågor, projekt- och processledning samt workshops inom ovanstående ämnen bäst


Visst finns det tid att träna


En inspirationsföreläsning om hur man hittar de bästa knepen för att ta sig från soffan till sadeln, eller till vilken träningsform som helst, för att må bättre, prestera bättre och kanske till och med knipa ett EM-guld.


Jag hade aldrig drömt om att jag vid 41-års ålder plötsligt skulle inleda en ny tävlingskarriär, dessutom inom en gren jag inte ens visste fanns. Jag som hade fullt upp med jobb, barn, hem, hus, trädgård, disk och tvätt och dessutom trodde att min man, som ibland cyklade 36 km enkel väg till jobbet, Vätternrundan och långlopp fötts med en övermänsklig gen. Men tack vare några val i livet befann jag mig plötsligt i trängseln bland hundratals andra cyklister i ett motionslopp och något år senare darrande av nervositet, rädsla och förväntan på startlinjen i veteran-VM. Trots att jag var rädd var jag vid det laget inte helt oförberedd. Jag hade tagit tag i mig själv, strukturerat mitt liv, hittat timmarna till träning och förflyttat mig från soffan till sadeln även de dagar när det tog emot. Jag delar med mig av mina bästa tips till dig som tror att du inte har tid att träna, till dig som vill ta steget att göra något du inte vågar och ger exempel på hur jag löst livspusslet så pass bra att det till och med lett till ett EM-guld. Och som en bonus kommer du att både prestera bättre på jobbet, orka mer i vardagen och vara mycket gladare. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. Jag är helt säker på att kan jag så kan du!

Förändra för framtiden


Måste man verkligen förändra? Är det inte bra som det är? Det finns tyvärr flera exempel där företag inte trott på att förändra och modifiera sina produkter eller arbetssätt, som sen har fått sett sig omsprugna av sina konkurrenter. Förändring leder till utveckling, men hur går det till?


Jag lägger upp min föreläsning utifrån ditt företags behov. Har du en förändringsprocess på gång, men vet att den kommer möta på motstånd och riskera att fastna innan du ens hinner testa? Ska ett nytt projekt ta fart och du behöver bilda en förändringsgrupp och funderar över vilka personligheter och kompetenser som behöver vara med? Du kanske tänker att personalen skulle behöva lite hjälp och stöttning för att hantera personlig utveckling på jobbet, för att skapa mer kreativitet eller varför inte förändra för att nå en  hälsosammare livsstil. Förändringar kan vara stort som smått, men de olika faserna i en förändringsprocess är i princip de samma. Det är även de olika personlighetstyper du möter. De som är för och de som är emot. Och de som inte riktigt bestämt sig. 

Jag pratar i min föreläsning om alla steg du eller gruppen går igenom under förändringsarbete, hur de olika personlighetstyperna kan både stärka och stjälpa arbetet samt hur du hanterar krypskyttar och motståndare för att få dem med dig istället för mot. Jag kommer också prata om vikten att förändra för att inte fastna i tristess, ohälsa eller stagnation i sin karriär.  Men jag kommer också att ge exempel på fallgropar att se upp med. Av egna, ganska smärtsamma erfarenheter, vet jag numera att jag måste lägga ner en pinne innan jag tar upp en ny. Att gå först och förändra kräver energi, ork och tålamod, och det kan vara ganska smärtsamt. Då gäller det att ha balans i livet. Jag berättar om hur det gick åt skogen för mig och hur jag kom ur det.


En förändringsprocess kan upplevas olika både hos den som utsätts för oväntade förändringar och för den som vill driva igenom en förändringsidé oavsett om det är på det privata planet eller på arbetet. För att det ska bli lättförståeligt och inte för teoretiskt kopplar jag till exempel som du har på arbetet just nu, eller hur jag jobbade med att lösa alla knutar när det gällde att på kort tid skapa först ett mountainbikeområde och sen Sveriges största cykelområde trots att nästan alla sa nej från början. 

Sälj in din idé och skaffa drömjobbet!


Hur du hittar stöd och bidrag -en föreläsning/workshop med konkreta tips och råd om hur du får med människor på din idé trots att du vare sig är elit eller bäst. Föredraget anpassas mot spons eller projekt efter önskemål.


Jag har under många år arbetat med att söka projektmedel i mitt yrkesliv och sponsorer till min cykelsatsning. Det kan tyckas vara två helt skilda saker men i grund och botten handlar det om att sälja in en idé. Lyckas du med det kan du som jag, skapa dig en eller flera nya karriärer. I mitt fall handlade det om allt från de första projektansökningarna för att starta upp ett utbyte med en skola i Kenya, hitta medel till min lön och cykelskyltar så jag kunde påbörja arbetet med att skapa Sveriges största cykelområde och att få sponsorer att vilja satsa på en kvinna i åldern 40+ som aldrig tidigare tävlat i cykel. Inget är omöjligt. Kan jag så kan du.

Fördedraget vänder sig till organisationer, klubbar eller personer som precis som jag fått en idé du hemskt gärna vill genomföra. Programmet anpassas efter vem du och kan rikta in sig helt på byråkratiska projektansökningar eller vilda ideér och snygga layouts för att locka sponsorer.

Hur man vänder ett nej till ett ja!


En framgångsberättelse om hur man från ingenting skapar Sveriges största cykelområde på 3 år, trots att nästan alla viktiga parter sa nej från början. Och en stor dos med handfasta råd till dig som står i begrepp att etablera ett cykelområde, men också till dig som inte vet vad du ska göra när någon dissar din ide, vad den än handlar om.


2010 påbörjade jag arbetet med att skapa Sveriges största cykelområde. Jag visste det förstås inte då, jag ville egentligen bara jobba med något annat än det lärarjobb jag hade. Men jag såg också framför mig hur det skulle kunna dyka upp cyklister från andra ställen i landet för att med vinden i håret och ett glatt leende susa runt på våra fina stigar. Och det skulle ju vara bra för vår stad och kommun. Så jag sökte projektmedel och påbörjade resan operation övertalning. Jag och en handfull till var entusiastiska och insåg potentialen, resten såg hindren, huliganer och en massa problem. Resten var allt från skjutfält, markägare till offentlig förvaltning och organisationer. En ganska hög mur att ta sig över. Under min föreläsning berättar jag om hur jag lyckades skapa ett mountainbikeområde med 18 mil leder, sen Sveriges största cykelområde med över 400 mil leder, börja jobba hos den organisation som länge var min svåraste nöt att knäcka och därmed dela med mig av mina bästa knep; hur man hittar sprickorna i muren och kan vända ett nej till ett ja.

Våga förändra och om du vågar - så här gör du! 


Workshop och föredrag i ett. Ca 2-3 h.

Vi startar med en inspirationsföreläsning som övergår i arbete. Hur ska du göra? Du är kanske en grupp, en förening eller ett företag som vill ta hjälp med att berabeta din process.

Förändring i livet är alltid jobbigt, men efteråt frågar man sig ofta varför man inte gjorde det tidigare. Jag har testat, inte bara en gång utan flera. Och alla gånger har det gett en otrolig boost i livet, karriären och hur jag mår. Det finns många sätt att göra förändringar på. Jag kan berätta om hur jag gjort. Hur jag lyckats driva igenom allt från idéer på jobbet till att skaffa mig drömjobbet. För att sen säga upp mig för att skapa mig drömjobbet igen. 

Jag gillar trygghet och förändring. Går det ihop? Jag vill tro det. Jag vill tro att ju mer trygghet i livet du har desto större utsvävningar vågar du göra. Att göra en förändring kräver olika mycket av dig som människa, beroende på vilken typ av människa du är. Man pratar om att människor med ADHD eller en tendens till risktagande var extremt viktiga i en jägarkultur för gruppens överlevnad, medan människor med stort tålamod och uthållighet fungerade bättre i gruppen när vi blev bofasta och bönder. Man skulle kunna tänka sig att den tålmodige och uthållige bonden är mindre förändringsbenägen, men faktum är att för att odlartypen ska bli framgångsrik måste hen förmodligen låta förändringen ta tid. Och den risktagande jägaren hade förmodligen större chans att misslyckas än att lyckas. På en arbetsplats finns behoven av båda typer, och allt däremellan. Men vilken typ behöver du vara för att driva igenom din förändringsidé eller göra en stor förändring i ditt liv? Är det bara den med vilda idéer och stora visioner som lyckas eller vågar? Eller är det den som har fyllt förråden med maten och tryggheten först som kan ta ett garanterat lyckosamt steg?Jag kommer att dela mina kunskaper från mina förändrings- och processledarutbildningar blandat med kopplingar till hur jag gjort för att förändra mitt liv. Jag är ingen expert på olika människotypers beteende och sätt att jag göra sina förändringar, men jag är definitivt experten i mitt eget liv. Jag vill genom mitt föredrag inspirera dig att bli förändringsexperten i ditt.

Under workshopen använder vi oss av metoder och vår kreativitet för att ta oss an ditt problem och för att hitta lösningsmodeller hur du går vidare.

Workshop eller processledning med cykelutveckling som fokus


Jag har haft förmånen att jobba både som utvecklingsledare inom turism och besöksnäring på Region Örebro län och som företag i besöksnäringen med ett eget boende, som guide, instruktör och arrangör av event. Det bästa av två världar för att snabbt lära sig vad som funkar och var det inte fungerar. Både från regionalt perspektiv och från företagarens. Jag har också gått flera process- och förändringsledarutbildningar. Senast Kurbits affärsutveckling och jag är van att hålla i workshops och leda processer. Detta kan jag hjälpa till med, förslagsvis i workshopformat:


  • Gör ett cykelpaket så att kunden vill ha din produkt. Jag har skapat boendepaket, guidepaket och paket för enskilda cyklister eller grupper som vill teknikträna, bo och äta. Under 10 års tid har jag dessutom fyllt mina mountainbikeläger. Ett läger är ett paket där flera olika företagare är inblandade.
  • Prissätt din produkt. Men först, ta reda på vem din kund är. Jag har stött och blött det här med prissättning både för mitt boende, för lägren och för mig som guide och instruktör. Vad kan man ta betalt? Svaret är att det beror på vem din kund är. Jag delar mina tankar och tips på hur du ska komma fram till ditt pris.
  • Hur ska du synas i sociala medier och var hittar du cyklisten? (utbildning kommer att ske i Västerås den 14 nov 2019 tillsammasn med Sweden by Bike). Hur kan du marknadsföra dig billigt och enkelt? Det har vi svar på.
  • Kill your darlings: Workshop där vi slänger upp alla dina ideer på bordet (oavsett om det handlar om ledutveckling eller att ta fram paket) och sållar ut de allra bästa och mest framgångsrika förslagen. Resten tar vi kål på.
  • Markägarträff: Jag har framgångsrikt vänt markägares nej till ett ja och kan vara processledare för en markägarträff så att du som kallat till träffen och markägaren både kan få tips och ideer på lösningar som är bra för båda parter.

VEM ÄR KATARINA?


Jag har mellan 2010-2015 arbetat som projektledare för olika cykelprojekt. De senaste åren har jag jobbat som utvecklingsledare för turism och besöksnäring där den fortsatta utvecklingen av Sveriges största cykelområde Bergslagen cycling har varit en del av arbetsuppgifterna. Parallellt med min anställning drev jag sen 2011 BikeinBergslagen, som bland annat anordnar mountainbikeläger, privatlektioner och föreläsningar. Från hösten 2019 jobbar jag heltid som vd för BikeinBergslagen. Jag har också tävlat i några år i mountainbike och cyclocross med flera SM-medaljer, 5:e plats på VM och ett EM-guld som främsta resultat.

VAD SÄGER BILDENDen här bilden betyder mycket för mig. Jag är trött, svettig och dammig efter en hel dag med tävlande. I 27 C värme tog jag mig från kval, semifinal till final. Så nervöst, så många duktiga cyklister. Men mina ben hade svarat bra hela dagen. När startskottet gick exploderade jag ur startfållen. Men inte tillräckligt snabbt, inte som i semifinalen. Jag låg ett halvt hjul efter.  Men jag tänkte "nu eller aldrig" och tog de meter jag behövde för att ta ledningen. På bilden är jag oerhört lycklig. Det var mitt första mästerskap. Min första medalj någonsin i mountainbike. Och det var guld!