Guida på cykel

FÖRBERED DIG SOM EN PILOT NÄR DU SKA GUIDA PÅ CYKEL 

Hur då pilot tänker du? Jo att skapa och följa en plan kommer underlätta både för dig och din kund. Du har säkert redan en plan om du guidar idag, men kommer du ihåg att checka av alla moment som en pilot?

2020-06-18

Att förbereda sig inför turen är nyckeln till en lyckad tur. Får du trevliga och lätthanterliga kunder är det ju extra enkelt artt vara guide såklart, men du kan faktiskt påverka det mer än du tror. Det är du som guide som hjälper kunden att från början välja rätt tur/grupp/svårighetsgrad. En kund som hamnar rätt är oftare en glad och nöjd kund bara av det. Det stressar väldigt många om det går för fort, är för svårt eller kanske för tråkigt.


"Det här du behöver förbereda dig som en pilot."

 

Du har naturligtvis först checkat av att det paket du skapat uppfyller både dina och kundens behov och du har koll på lagar, regler och försäkringar. Men du behöver också checka av att du packat allt, att ditt svarsmail är proffsigt och underlättar både för dig och din besökare samt att du kan hantera olika scenarier som uppkommer. Det är en hel radda med grejer att ha koll på, men tro mig. Det är värt alla timmar av förberedelser. Sen går det snart på rutin.


Det här går vi ignom under vår guideutbildning online, som under Steg 1 fokuserar mycket på det viktiga ”Före” turen. Under steg 2 går vi in på ”Under och efter turen”.

 

"Men kan man verkligen lära ut guidning online undrar du? "


Svaret är att du kan, eftersom du som guide, behöver ha koll på en hel radda ”teoretiska” moment för att bli en bra guide. Mina kollegor, Ulrika Nybäck från Wonderwork håller i avsnittet Storytelling. Utan story och dramaturgi har du svårt att synas i flödet. Och med de nycklar Ulrika lär ut och den uppgift du får jobba med får du en rivstart som ”storyteller”. Katarina Bergstrand från Sweden by bike paketerar cykel som ingen annan. Det kan du se på hennes hemsida swedenbybike.com

Du får ta del av hennes erfarenheter och proffsiga tips för att påbörja skapandet av egna paket. Jag, Katarina Rönnbacka Nybäck från BikeinBergslagen kommer lotsa dig genom mina bra och mindre lyckade guidningar. Så att du kan hoppa in snabbt i flera av de bättre valen jag gjort. Jag har övat på att guida i snart 10 år. Och du behöver inte göra om mina misstag. Därför har jag har satt ihop flera checklistor till dig, packlistor och smarta knep för du hanterar olika grupper, trasiga cyklar, vad som gäller för guidning kopplat till allemansrätten och mycket mer.

 

På onsdag den 24/6 håller vi steg ” med 14 guider från Järvsö. Järvsö har ett fantastiskt brett utbud, och snart ett gäng guider som kommer förbereda sig som piloter.