Guideutbildning steg 1 och 2

Bilden är från ett av de läger som BikeinBergslagen anordnar. Här går jag igenom vad som ska hända och samlar in undertecknade dokument från deltagarna. Dessa är en del av de förberedelser du som guide eller kursledare behöver göra innan turen eller kursen. 


GUIDEUTBILDNING ONLINE

GRUNDUTBILDNING; handlingsplan, säkerhet, förberedelserFör att bli cykelguide krävs idag ingen utbildning. Vem som helst kan kalla sig guide. Men för att bli en professionell och säker guide, som får bra omdömen, som kan anlitas av andra företag, som kan bygga paket, ta betalt, ha koll på försäkringar, handlingsplaner och säkerhet krävs i många fall olika utbildningssteg.


Cykelguide är ett ansvarsfullt uppdrag som ställer höga kunskapsmässiga krav. Kursen bygger på gedigna personliga erfarenheter av att leda grupper som cykelguide både för den som ska cykla på trafikerade vägar och i mountainbike-sammanhang. Det handlar om hur man utövar värdskap, vad man absolut inte ska göra, vilken utrustning som behövs. Cykling i grupp innebär även risker som ska bedömas korrekt och det behövs kunskaper om hur man hanterar situationen om någon skadar sig. Därför går vi igenom vilken första-hjälpen-utrustning du bör ha med på turen. Under detta steg fokuserar vi på förberedelser, säkerhetscheck och att tänka som en pilot. Det ingår bra checklistor i kursmaterialet för dig som vill förbereda dig professionellt och vi går igenom allt från utskick till kund till handlingsplaner om olyckan är framme.


Sweden by bike har en nationell guidepool på sin hemsida www.swedenbybike.se där du som utbildar dig eller kan påvisa erfarenhet kan vara med. Då blir du synlig både för kunder men även kommuner, destinationer, företag resebolag med mera som är i behov av en guide. Genom att gå denna utbildning får du också ett års synlighet och medlemskap i guidepoolen med på köpet.


Du kan också välja att gå någon av våra längre utbildningar eller ta del av de utbildningssteg som övriga kursledare erbjuder, i affärsutveckling och storytelling. Datum för dessa kommer senare. 


Var: Detta steg i utbildningen kommer att hållas i Zoom. 


Ingår: Kursmaterial samt kursintyg. Ett års medlemsskap och synlighet i guidepoolen


När: 13 maj 2023,  kl 16.30-21.30


Pris: 2800 kr ex moms (vi genomför kursen med minst 4 deltagare och max 14 deltagare. Ett års synlighet i Sweden by bikes guidepool ingår.


Anmälan: 
katarina@swedenbybike.com eller kontaktformuläret

tel: 070 662 41 59


Ange ditt namn, adress, telefonnummer samt faktureringsuppgifter.

Skriv vilken typ av cykel du främst kommer guida på.


Kan du inte just detta datum? Skriv det i meddelanderutan så försöker vi hitta ett datum då alla anmälda kan.

Intresseanmälan för kommande utbildningar. Datum kommer. Gör en anmälan genom att fylla i formuläret. Tryck på skicka. (Läs mer om teknikkurs/ledarskaps-kursen genom att scrolla ner om du läser på telefonen. Samma anmälningsformulär)


Kan du inte just detta datum? Skriv det i meddelanderutan så försöker vi hitta ett datum då alla anmälda kan.

Frågor? 
bikeinbergslagen@gmail.com eller 073-079 99 79

 
 
 
 
 
 
 
Säkerhet och förberedelser, online
Teknikurs/ledarskap, fysisk träff
Båda kurserna
 
Mountainbike/enduro/xco
Downhill
Leisure/gravel
 
 
 

Bilden är från guideutbildning i Järvsö, där 11 blivande guider tog sig genom Block 1 och 2 under två dagar. Fokus är ledarskap, teknikövningar och grupphantering vilket gör att vi kunde samla guider från downhill, xco och väg på samma utbildning.


GUIDEUTBILDNING I PRAKTIKEN

FYSISK TRÄFF; ledarskap, teknikövningar, grupphanteringNär det är dags att ta emot en grupp, både som guide, cykeltränare eller om du vill hålla en kurs, kommer ditt ledarskap och didaktiska förmåga att utmanas. Vi har under onlinekursen gått igenom hur du förbereder dig, nu jobbar vi med ditt ledarskap. Du kan gå Guideutbildning i praktiken utan att ha genomfört Guideutbildning online.


Kursen är uppdelad i två 4- timmars block, där vi under block 1 går igenom säkerhetscheck, minibikefit, teknikövningar, klungtecken, bra övningar vid oväntade stopp och en hel del därtill. Övningarna är även utvecklande för dig som cyklist och alla övningar sker på cykeln eller bredvid cykeln. Vi fokuserar på pedagogiken och ditt ledarskap genom att genomföra främst teknikövningar. Detta gör att kursen även passar dig som främst vill jobba som instruktör. Vi diskuterar redan under steg 1 hur du cyklar med en grupp i skogen. När cyklar man först eller sist? Hur gör man om gruppen inte är homogen osv. För att du ska få ut så mycket som möjligt av kursen på kort tid har vi valt att hjälpa dig öva ditt ledarskap och samtidigt får en bra övningsbank med teknikövningar.  


Under block 2 kommer du och de andra deltagarna få öva i att leda. Block 1 avslutas med att övningar delas ut och du får använda kvällen till att förbereda dig inför block 2.


Var: Denna utbildning kommer ske mot förfrågan under 2023. 

Annan plats? Jag genomför utbildningen på önskad ort för 8 deltagare. Bensinpengar tillkommer. Övernattningskostnader kan tillkomma för resväg över 3 h.


Rekommenderad cykel under kursen; mountainbike


Ingår: Kursmaterial samt kursintyg. 


För vem: Kursen passar dig som ska leda en grupp i skogen, på vägen, i downhillbacken och som har vana av att cykla själv. Det passar bäst för dig som tänkt leda en grupp på mountainbike, men fungerar även för dig som vill guida på väg. 


När: Nya datum för våren 2023 kommer

Start Block 1 kl 13-17, datum kommer

Start Block 2 kl 8.30-12.30, datum kommer


Vid önskemål från en klubb eller ett annan grupp kan utbildningen hållas på önskad plats. Maila eller ring för pris.


Pris: 3200 kr ex moms (vi genomför kursen med minst 4 deltagare och max 8 deltagare)

Boka din plats genom att fylla i formuläret (scrolla upp igen om du läser på telefonen)
Tryck på skicka.

Sista bokningsdag är 1 maj.


Frågor?  bikeinbergslagen@gmail.com eller 073-079 99 79


Behöver du tips på boende? Maila och fråga. Det finns också platser för husvagn/husbil/tält i närheten.

UTBILDARE 

Du kanske ställt dig dessa frågor:


  • Vad är speciellt med att vara cykelguide i skogen respektive på vägen?

  • Hur många deltagare är lämpligt att ta med under olika turer?
  • Hur gör man en säkerhetscheck och en minibikefit?
  • Hur hanterar jag deltagare med olika vana, erfarenhet och kondition?
  • Vad innebär Första-hjälpen i skogen och på vägen?
  • Vad tar jag med för verktyg och första-hjälpenutrustning?
  • Hur bryter jag ner teknikövningar och förklarar enkla till svåra moment på ett pedagogiskt sätt?
  • Vilka teknikövningar är lämpliga att börja med?

    Det har jag gjort, många gånger. Nu har jag sammanställt mina erfarenheter till två utbildningssteg. Men vem är jag?


Katarina Rönnbacka Nybäck


Jag är vd på BikeinBergslagen (bikeinbergslagen.se) och delägare i Kottaberget Arena AB. Jag har de senaste 13 åren bland annat jobbat med att guida cyklister i skogen, både i Sverige och Spanien. Jag har också arrangerat stora som små läger, och hållt i privatkurser till kurser med störra grupper.

Mina kunder är lika ofta rena nybörjare som erfarna cyklister. De vill att jag ska hjälpa dem utvecklas till bättre cyklister eller att de ska få ett bra träningspass, och de förväntar sig alltid en upplevelse.

Upplevelsen är det mervärde som jag som guide bidrar med. Det kan handla om att jag berättar om arbetet med hur lederna kom till eller om platserna vi cyklar förbi. Ibland vill cyklisterna veta mer om personen som guidar. Det är tiden, kunskapen och upplevelsen du förmedlar som du kan ta betalt för. Och din förmåga att förmedla kunskapen samt naturligtvis den service du bidrar med i planeringen och förarbetet, som tex förbokningar av mat eller tips på boende. 

VILL DU STÄLLA EN FRÅGA OM UTBILDNINGEN ELLER BOKA EN PLATS?    


Anmäl dig genom att fylla i formuläret ovan (samma för båda utbildningarna) och skicka frågor till: 


Mail: bikeinbergslagen@gmail.com      Tel: 073-079 99 79