Har du som regional- eller kommunal aktör ställts inför frågan om att ta fram ett paket, en rundresa eller ett rundtursförslag till en cykelgrupp? Kanske ska den ingå som en del av ett större rundturspaket tillsammans med andra regioner. Kanske är det en utländsk turoperatör som har specifika önskemål på en 7-dagars tripp där kultur, mat och bra cykelvägar är av lika stor vikt som boendeanläggningen och hur man löser skjuts av bagage, hyrcykel med möjlig ersättningscykel om någon går sönder och så vidare. Hur löser du den paketförfrågan? Kan du allt själv eller har du en pålitlig cykelentreprenör? Eller försöker du få en boendeanläggning att sätta ihop paketet?
Vi tror att en erfaren och utbildad guide kan vara din lösning.
En cykelguide ska både ha kunskap om området, kunna förmedla kunskapen genom storytelling, handlag och pedagogiskt kunnande hur man guidar och handskas med en grupp, första hjälpen utbildning, tekniska cykelkunskaper och mekkunskaper. Som guide behöver man också veta hur du paketerar, marknadsför och säljer din produkt. Och inte minst, behövs kunskaper om målgruppen.
Vi tror att de cykelguider som kan allt detta är få, men att det finns potential för intresserade cyklister eller andra typer av guider att ta cykelguidandet från hobby till en karriär.
Som en del av ökad exportmognad i din region behövs utbildade och certifierade guider. Det är en trygghet för dig som offentlig aktör som jobbar med besöksnäringen, för turoperatören, men också för de anläggningar som tar emot cyklisterna och är måna om sitt renommé. Vi erbjuder ett 8-dagars utbildningspaket i konsten att guida, sälja, meka och instruera. Utbildningen vänder sig till den som vill guida grupper eller enskilda på vägar och i skogen och den praktiska delen kommer att vara inriktad på mountainbike eller leisurecykling (cykling på vägar.) Det kan handla om företagaren som behöver ett ben till att stå på, naturguiden som vill bredda sitt utbud, eller cyklisten som vill ta sin hobby till en karriär. Den certifierade guiden får ett erbjudande om att ingå i Sweden by bikes guidepool, där guiden matchas mot cykelpaket, företag, kommuner och regioner.
Arrangörer: BikeinBergslagen arrangerar guideutbildning i samarbete med Sweden by bike. Du träffar alltså du två stycken Katarina som kallar sig K1 och K2. Katarina Rönnbacka Nybäck, K1 och vd på BikeinBergslagen har arbetat i 9 år med att utbilda mountainbikecyklister och arrangera läger. Katarina har guidat enskilda cyklister och större grupper, är utbildad pedagog och cykeltränare samt har arbetat med turism och besöksnäring på regional nivå i 8 år. Katarina Bergstrand är vd för Sweden by bike som lyfter fram svensk cykelturism nationellt och internationellt. K2 har erfarenhet av affärsutveckling inom olika branscher (turism, försäkring, transporter och fastigheter). K2 har också tagit fram rapporter om cykling och kollektivtrafik och kartlagt svensk cykelturism på uppdrag av Tillväxtverket/Näringsdepartementet.
INNEHÅLL DAG 1 OCH 2
Kunskapspass om din region: Praktisk guidning med kunskaper om sevärdheter, natur och leder i din region. Vad finns det att berätta? Hur berättar du det på ett målande och lockande sätt.
Praktisk guidning: Hur blir jag en bra guide? Värdskap. Do´s and dont´s. Vad förväntas av mig som guide? Vad ska jag ha med mig? Hur hanterar jag en grupp med olika nivåer? Hur många kan jag ha i en grupp? Riskbedömning. Säkerhetscheck.
Regler och allemansrätt: Vad är tillåtet och vad gäller för grupper? Hur hanterar jag markägaren och eventuella myndigheter?
INNEHÅLL DAG 3 OCH 4
Researrangörsledet: Hur funkar det? Vem skriver avtal? Var kopplas jag på som guide? Vad förväntar sig gäster från olika länder?
Samarbete med region eller kommun och paketering: Vad kan jag få för hjälp. Finns det pengar att söka? Vilka företag ska jag paketera mot och med. Vem står för paketet? Vad betyder resegaranti?
Affärsutveckling: Hur mycket tar jag betalt? Hur hanterar jag större grupper och betalning? Tar jag betalt per person eller grupp? Hur mycket kan jag sänka priset för att vara del av ett paket? När och mot vilka grupper kan jag ta mer betalat? Hur hanterar jag avbokningar? Vilka marknader kan jag jobba på?
INNEHÅLL DAG 5 OCH 6
Foto och film: Hur fotar och filmar jag för att marknadsföra mig? Praktiskt arbete i utomhus med telefonen som verktyg. Vi jobbar med filter och enkel fotoredigering.
Sociala medier: Minikurs i sociala medier. Vi går igenom kanaler för några marknader och målgrupper. Praktiskt arbete med att starta upp din guidesida, skriva säljande texter och innehåll samt marknadsföringstips. Diskussion om hemsida vs facebook. Bokningsbarhet och exportmognad.
Mek: Vad kan jag fixa i skogen eller längs vägen, vad behöver jag ha med mig? Vad ska kunden ha med sig.
Minibikefit: Hur rättar jag snabbt till kundens sittställning.
INNEHÅLL DAG 7 OCH 8
Förstahjälpen i skogen och på vägen: Vad händer om kunden skadar sig?
Sammanfattning och certifiering: Praktisk guidning med olika case. Du presenterar ditt färdiga paket för gruppen, från försäljning till guidning. Minimässa med matchmaking: Boendeanläggningar och andra företag kommer och träffar guiderna. Speeddating eller pitchar av respektive företag.
VILL DU STÄLLA EN FRÅGA OM UTBILDNINGEN?
Fyll i formuläret eller skicka ett mail:
Mail: bikeinbergslagen@gmail.com Tel: 0730-799979
VI HAR VALT ATT AVVAKTA STARTEN MED GUIDEUTBILDNING PÅ PRIVATPERSONER. VÅR AMBITION ÄR ATT STARTA UPP EN GUIDEUTBILDNING I SVERIGE AV INTERNATIONELL STANDARD. PROJEKTMEDEL FÖR DETTA KOMMER SÖKAS UNDER VÅREN.
DU HITTAR GUIDEUTBILDNINGEN ANPASSAD FÖR KOMMUNER OCH REGIONER HÖGRE UPP PÅ SIDAN
Efterfrågan på utbildade guider ökar bland privatcyklisterna och för gruppresor där cykelturer ska ingå. För att få ett ben till att stå på som entreprenör, eller för att ta din ”hobby” till en karriär kan du utbilda dig till cykelguide. Genom att gå en guideutbildning får du och kunden ett kvitto på vilka kunskaper du har som guide och du proffessionaliserar ditt kunnande, gör ditt företag eller dig själv exportmogen och kan på så sätt lättare sälja dina tjänster mot privatkund, till andra entreprenörer eller till utländska turoperatörer direkt eller via din kommun eller region. En cykelguide ska både ha kunskap om området, kunna förmedla kunskapen genom storytelling, handlag och pedagogiskt kunnande hur man guidar och handskas med en grupp, första hjälpen utbildning, tekniska cykelkunskaper och mekkunskaper. Som guide behöver du också veta hur du paketerar, marknadsför och säljer din produkt. Och inte minst, du behöver kunskaper om din målgrupp. Vi har satt ihop 4 delkurser som, om du går alla, gör dig till en exportmogen och certifierad guide. Du får i de olika delmomenten en introduktion i konsten att guida, sälja, meka och instruera. Utbildningen vänder sig till dig som vill guida grupper eller enskilda cyklister på vägar och i skogen och den praktiska delen kommer att vara inriktad på mountainbike eller leisurecykling (cykling på vägar).
Genomför du alla delkurser kommer du ingå i Sweden by bikes guidepool, som matchar dig mot de cykelpaket som finns i Sverige samt mot boendeanläggningar, kommuner, regioner och utländska turoperatörer som efterfrågar utbildade guider.
VILL DU STÄLLA EN FRÅGA OM UTBILDNINGEN? Mail: bikeinbergslagen@gmail.com Tel: 0730-799979
DEL 1: GRUNDEN I GUIDNING
Praktisk guidning: Hur blir jag en bra guide? Värdskap. Do´s and dont´s. Vad förväntas av mig som guide? Vad ska jag ha med mig? Hur hanterar jag en grupp med olika nivåer? Hur många kan jag ha i en grupp? Riskbedömning. Säkerhetscheck.
Storytelling: Vad finns det att berätta om där jag ska guida? Hur berättar jag det så att det förhöjer upplevelsen av den guidade turen.
Regler och allemansrätt: Vad är tillåtet och vad gäller grupper? Hur hanterar jag markägaren och eventuella myndigheter?
Förstahjälpen i skogen och på vägen: Vad händer om kunden skadar sig?
Introduktion i konsten att paketera
DEL 2: AFFÄRSUTVECKLING
Affärsutveckling: Hur mycket tar jag betalt? Hur hanterar jag större grupper och betalning? Tar jag betalt per person eller grupp? Hur mycket kan jag sänka priset för att vara del av ett paket? När och mot vilka grupper kan jag ta mer betalat? Hur hanterar jag avbokningar? Vilka marknader kan jag jobba på?
Samarbete med region eller kommun och paketering: Vad kan jag få för hjälp. Finns det pengar att söka? Vilka företag ska jag paketera mot och med. Vem står för paketet? Vad betyder resegaranti? Vi går igenom möjligheter och fallgropar inom ovannämnda områden.
Introduktion i konsten att sälja
DEL 3: PAKETERA OCH MEKA
Foto och film: Hur fotar och filmar jag för att marknadsföra mig? Praktiskt arbete i utomhus med telefonen som verktyg. Vi jobbar med filter och enkel fotoredigering.
Sociala medier: Minikurs i sociala medier. Vi går igenom kanaler för några marknader och målgrupper. Praktiskt arbete med att starta upp din guidesida, skriva säljande texter och innehåll samt marknadsföringstips. Diskussion om hemsida vs facebook.
Mek: Vad kan jag fixa i skogen eller längs vägen, vad behöver jag ha med mig? Vad ska kunden ha med sig. Minibikefit. Hur rättar jag snabbt till kundens sittställning.
Introduktion i utvidgad marknad
DEL 4: DIN NYA KARRIÄR
Bokningsbarhet och exportmognad: Hur tillgänglig är du på nätet? Kan man boka dig direkt? Hur snabbt bör du svara.
Researrangörsledet: Hur funkar det? Vem skriver avtal? Var kopplas jag på som guide? Vad förväntar sig gäster från olika länder?
Sammanfattning och certifiering: Praktisk guidning med olika case. Du presenterar ditt färdiga paket för gruppen, från försäljning till guidning. Matchmaking: Vi tittar på de möjligheter som finns för dig att ta din ”hobby” till en karriär.
Katarina utbildar guider och Simon är en av dem. Vi tar numera endast emot privatlektioner och håller inte längre några läger. I mån av tid går det bra tt boka en kurs, till exempel för tt bli bättre på att åka flowtrail.
Guideutbildning, teknik- och ledarskapskurs.
Kurs 1, Odla till dig och hönsen 2024
Kursomgång 1 fullbokad. Skicka gärna en intresseanmälan för en omgång till.
Lars Jansstugan, Pershyttan, 713 91 Nora
Email: bikeinbergslagen@gmail.com
Phone: 00 46 (0) 730 79 99 79