MTB-weekend 2021

Uppdaterad information om lägret angående COVID-19 hittar du under bilden.

Lägret flyttas till den 3-5 september. Då hoppas vi på att kunna genomföra den 10:e upplagan av Nora MTB-weekend, ett läger för dig som är tjej och vill utveckla din förmåga att cykla i skogen. Om vi tvingas ställa in lägret helt och hållet får du alla pengar tillbaka minus en administrationsavgift på 500 kr*  

Uppdateringar för lägret angående COVID-19

Uppdaterad 2021-03-31


På grund av osäkerheten vad gäller riktlinjer för evenemang samt takt för vaccinering, behöver vi skjuta på lägret. Eventuella byten av platser kommer ske kostnadsfritt i juni. Lägret är fullbokat med kölista. Vill du sälja din plats redan nu går det bra, men du ordnar det på egen hand. Innehållet kommer troligtvis behöva anpassas något och vi planerar bland annat att servera maten utomhus (vid behov i tält) istället för på restaurang. Aktiviteterna och grupperna anpassas efter rådande restriktioner. 


* Vi betalar tillbaka alla pengar minus 500 kr i administrationsavgift om vi beslutar oss för att lägret inte går att genomföra. Detta beslut kommer att tas innan vi har några kostnader för mat och lokal. Om vi ändå -med kort varsel- tvingas till att ställa in lägret på grund av regeringens rekommendationer eller regler kan vi  behöva täcka upp för kostnader för tex inköpt mat och lokal. Då kommer du få tillbaka alla pengar minus kostnaderna för inköpt mat. Vi hoppas på förståelse från dig för detta. 

VÄLKOMMEN TILL NORA MTB-WEEKEND 2021, 21-23 MAJ


10-års jubileum!

Katarina Rönnbacka Nybäck

Hej! Det är jag som är Katarina och jag startade upp Nora MTB-weekend för 10-år sedan. Bland annat tack vare lägret, började jag tävla i mountainbike, cyclocross och nu senast även enduro. Jag är lärare i grunden och bara älskar att dela mina kunskaper och se andra utvecklas. Jag jobbar numera heltid med mitt företag BikeinBergslagen. Frågor om lägret ställer du till mig på bikeinbergslagen@gmail.com

Välkommen till ett 10-års jubilerande Nora MTB-weekend!

Lägret är fullbokat, men du kan anmäla dig till kölistan. Det gör du genom att fylla i en bokning.

Bokningen för kölista är öppen


Vad händer på lägret?

Obs! på grund av pandemin kan innehållet komma att anpassas och ändras något. 


Vi firar 10 år med ett läger i "special edition". Det betyder att vi lagt till en guldkant på lägret och bjudit in några specialister. Nyheter i år är:


  • Första hjälpen-utbildning med Orthophys
  • Endurogrupp med Hanna Neftonsson 
  • "Må bra i kropp och knopp" för cyklister med sjukgymnast Mia Nilsson

  • Alla måltider på White-guide restaurang
  • 6 veckors träningsprogram inför lägret.*


*Vi kommer såklart att cykla massor. Därför får du, så snart du betalat ditt läger, ett 6 veckors specialanpassat träningsprogram för att förbereda dig för den grupp och nivå du valt. Värde 1200 kr.


Fredag kl 18.00:  Föreläsning "Första hjälpen i skogen" med cyklisten, ortopeden och överläkaren Erik Nilsson från Ortophys. Sen följer fika och två workshops, där den ena är praktisk första hjälpen och den andra cykelkoll. Vi hjälper dig ställa in din cykel, dämpare, lufttryck, reglage. Har du full koll får du istället en minimekskola. Medtag alltså din cykel fredag kväll. Workshops erbjuds två gånger så du hinner ta del av båda. Kvällen slutar ca 21.30.


Lördag kl 9.00: Samling och uppvärmning. Under förmiddagen fokuserar vi på teknikstationer för att du ska utvecklas tekniskt. När magen kurrar rullar vi ner till restaurangen och intar en god lunch, sen bär det av direkt ut i skogen för att träna teknikerna i terrängen. Lagom tills det är dags att fylla på med energi återvänder vi till Digerberget där fika väntar. Vi avslutar eftermiddagen med ett "Må bra i knopp och kropp"-pass med sjukgymnast Mia Nilsson från Ortophys.

På kvällen väntar 2-rätters middagen på Bryggerikrogen (alkoholfri dryck ingår liksom kaffe och the). Efter middagen blir det ett föredrag med häftiga Hanna Neftonsson som kommer att ta med oss in i endurons magiska värld. 


Söndag kl 9.00 Vi upprepar lördagens program men med nya teknikstationer och nya stigar. Eftermiddagen avslutas med fika och förhoppningsvis en glad och fulladdad kropp och hjärna, inspireard till att ta sig an sommarens utmaningar och stigar med en helt ny känsla. Lägret avslutas ca 16.30


Tider: Lägret startar kl 18.00 fredagen den 22 maj och slutar ca 16.30 söndagen den 24 maj.


Plats: Digerberget, Pershyttan utanför Nora. (Ca 2,5 timmar från Stockholm och 3,5 timmar från Göteborg.)


Grupper: Så snart bokningen öppnat kan du välja grupp. Kryssa i om du vill vara med i nybörjargrupp, cyklat litegranngrupp, medelgrupp (i två nivåer), eller endurogrupp (2 nivåer). Krav för endurogrupp är en heldämpad cykel eller en så pass tekniskt duktig cyklist så att du är bekväm med en hardtail i brantare terräng. Knäskydd och armbågsskydd är bra att ha.


Pris: Priset 3595 kr, inkluderar fika, luncher och 2-rättersmiddag på White guide restaurang, föreläsningar, teknikträning, workshops, 6-veckors träningsprogram samt teknikträning på Bergslagen cyclings stigar, allt serveras dig med hjälp av erfarna instruktörer.


Betalning: Sker med faktura senast 20 dagar efter anmälan. Vid sen anmälan kan betalningstiden vara kortare. När betalning är erlagd får du ditt träningsprogram. Värde 1200 kr. 


Boende: Boende ingår inte i priset men vi har bokat upp flera prisvärda alternativ endast för Nora MTB-weekend. Boendet finns främst i pittoreska Pershyttan, bara några kilometer från samlingsplatsen vid Digerberget. Boende presenteras

längre ner på sidan så snart bokningen öppnat. 


Inspirationsföreläsning fredag: Cyklisten och ortopenden Erik Nilsson har testat det mesta inom cykel. Inklusive att ta hand om skador på hög höjd i Himalaya, brutit handen på Kanarieöarna mitt ute i vildmarken, lappat ihop ett trasigt lår i Bergslagens skogar, och en hel del därtill. Han vet vikten av att ha med sig rätt utrustning men också kunskaper. Vet du? Det blir en gemensam föreläsning och sen praktisk workshop på temat "första hjälpen i skogen".


Inspirationsföreläsning lördag: Hör HannaNeftonsson berätta om tjusningen med enduro. Hon reder ut begreppen och tar död på myten att man måste vara superduktig och modig för att köra enduro. Hanna berättar hur hon började, om sina erfarenheter och upplevelser och delar också tips på vilken utrustning som krävs. Och varför det är så roligt med enduro, så att alla borde testa.


Workshops: 

1) Hur mycket luft ska jag ha i däcket egentligen, och hur är det med dämpartrycket? Hur sköter jag min kedja och kan jag ställa in reglagen så att jag når bättre? Under fredagens workshop går vi igenom din cykel så att den är ok inför helgens cykling. Men vi vill påminna att gärna lämna in den för service innan lägret. Vi kommer inte hinna ställa in växlar, byta bromsbelägg, vajrar, serva dämpare eller annat som din cykel kan behöva i omvårdnad och kärlek.


2) Du kommer förbättra din teknik så att du cyklar säkrare och snabbare i skogen. Så vi hoppas att du slipper ramla och skada dig, men du kanske kommer cykla med någon som inte tränat lika mycket som du, eller så är oturen framme. Hur du ska hjälpa någon som skadar sig i skogen och vad du bör ha med dig ut, kommer du att få hjälp med under fredagens workshop.


3) Cykeln är nu förhoppningsvis i tip-top, men är du? Handen på hjärtat, hur ofta stretchar du efter dina cykelpass? När tillåter du dig en stunds avslappning? Mia Nilsson, cyklist och sjukgymnast från Ortophys, tar oss igenom ett välbehövligt pass.


Maten: Maten på lägret är extremt viktig för oss. Våra kockar jobbar med ekologiskt, krav, närodlat och närproducerat så långt det går. Vi kommer i år äta alla måltider, förutom fikat, på White guide restaurangen Bryggerikrogen i Nora. Om du har önskemål om specialkost, glöm inte att anmäla det när du bokar lägret.

Hanna Neftonsson

Möt Hanna, årets gästinstruktör som för in enduro på lägret. Hanna inte bara tävlar i enduro med fina resultat, utan hon är också delaktig i arbetet med tävlingsserien ESS. Dessutom gör hon grymt snygga armband. Se här: Revelobynefton

Hanna kommer introducera alla i endurons värld på lördagskvällen. 

Mia Nilsson

Mia är inte bara en duktig cyklist med flera SM-medaljer i bagaget, hon är också sjukgymnast och en av två Nilssons i Ortophys. Mia kommer hålla en workshop om vikten att ta hand om sin kropp efter träning, både för kroppens, men också för den mentala hälsans skull.ead more

Lotta Lönn

Lotta tävlade framgångsrikt som ung men brinner numera för att inspirera andra tjejer att utvecklas som cyklister. Lotta tränar unga tävlingstjejer och att hon är utbildad pedagog kommer du märka. Lotta förklarar på ett sätt så att svårigheter inte längre känns så svåra.  

Åsa Erlandsson

Åsa är elitcyklisten som brukar få äran att köra i landslagkläder. Man kan inte tro att hon är över 40 år när hon sopar banan med sina 20 år yngre konkurrenter. Åsa växlar mellan flera dicipliner. Långlopp, xco och cyclocross och har ett förflutet som proffsåkare. Hon kommer att lära ut alla sina knep för att också du ska bli en vassare cyklist.

Karin Hedlund

Karin gillar att cykla långt och snabbt. Så snabbt att hon oftast vinner allt i långloppsväg. Det är tur att Karin vet vad som krävs för att orka cykla långt. Till yrket är Karin kock och kokboksförfattare. Kom och träffa dalkullan som med sin smittande energi får alla att älska mountainbike.

Annica Peterson

Annica har gjort som flera andra instruktörer, startat som deltagare, sen hjälpreda och går nu in som ordinarie instruktör. Annica är utbildad pedagog och hjälper ofta till som cykeltränare i sin klubb. Hon älskar att cykla, åka skidor och orientera, och inte minst, att dela sina kunskaper.

Fler instruktörer tillkommer

Vi fyller på med fler duktiga kvinnliga instruktörer så snart vi kan.


Read more

Låt oss presentera lägrets samarbetspartners och sponsorer:

Livcycling är lägrets huvudsponsor. Liv gör cyklar av tjejer för tjejer med en genomtänkt geometri, galet snygga färger och suverän prestanda. 

Aclima gör världens skönaste ullkläder. Funktion och kvalitet är i toppklass, och har du tur kan något av plaggen bli dina.

Umara ser till att vi orkar hela helgen. De tillverkar energi som fungerar och som din mage tål. Dessutom är det ett svenskt företag, startat av två träningsgalna biomedicinare. Allt är alltså testat på riktigt.

Boende

Boende i Pershyttan


Vi har förbokat boende i pittoreska Pershyttan till riktigt bra priser. 


Alla priser gäller för 2 nätter och inklusive städ. Du bokar dirket med respektive boendeanläggning och rummen hyrs ut till enbart tjejer under lägret. Letar du annat typ av boende tipsar vi om det längst ned.


Bästa alternativen för 2-4 personer som känner varandra:

Lars-Jans stugan: 4 bäddar i ett rum i egen stuga hemma på Katarinas och Mats (BikeinBergslagens) gård. 2 dubbelsängar.  Pris stuga inkl städ: 1500kr. Ta med sängkläder, handduk och frukost.

Bokas genom: bikeinbergslagen@gmail.com eller 0730-799979

Avstånd Digerberget: 2 km. Fullbokad


Erik-Andersgården Pershyttan: del i stuga, delat kök och badrum. 4-5 platser fördelat på 2 rum. Pris 1650 kr inkl städ för hela stugan. Enskild bokning 500 kr/person. Ta med sängkläder, handduk och frukost.

Bokas genom att ringa Kerstin: 070-781 44 46

Avstånd Digerberget: 2,5 km.


Obs, I Nora:

Annicas place: 2-4 personer i delat rum. Pris per person: 500 kr för två nätter inklusive frukost, lakan, handdukar och städ.

Bokas genom annica.peterson@skola.nora.se Tel 070-4149864

Avstånd Digerberget 6 km.


Bästa alternativet för singelrum och dubbelrum:


Stallkasern Pershyttan: 2 dubbelrum eller enkelrum.  Pris 400kr/person i dubbelrum. 550kr/person i enkelrum. Ta med sängkläder, handduk och frukost.

Bokas genom att ringa Cecilia: 070-320 47 00

Avstånd Digerberget: 2,5 km


Domargården Pershyttan: 1 rum med dubbelsäng, 1 rum med två enkelsängar i gäststuga. Fullt utrustat kök. Delat kök och badrum:  Pris 400kr/person i dubbelrum. 550 kr/person i enkelrum. Ta med sängkläder, handduk och frukost.

Bokas genom att ringa Anita: 076 1314668

Avstånd Digerberget: 2,5 km


Camping eller ställplats i Pershyttan:

Du kan stå gratis med husvagn eller husbil vid Digerberget. Obs ingen el.

I Nora finns både camping och ställplats.


Är boendena ovan fullbokade eller söker du andra boendealternativ?

För andra boendealternativ:  www.bergslagencycling.com/boenden, airbnb eller www.visitnora.se

Teknikstationer

Vi går igenom teknikmoment på uppbyggda stationer. Stationerna varierar innehåll från år till år, även om några favoriter återkommer. Du kan träna teknik i lugn och ro utan att behöva ta hänsyn till stock och sten samtidigt.

Workshops

Under helgen får du ta del av olika föreläsningar och workshops. Dessa varierar år från år men fyller på ditt kunskapsskafferi. I år hjälper vi dig att få rätt inställningar på cykeln, ta hand om din kropp och i värsta fall, ta hand om en skada.

Bryggerikrogen

Bara det bästa är gott nog. Därför äter vi luncher och middagarna på en White-guide restaurang. Vi kanske är tjatiga med medaljer hit och dit, men Bryggeriets chefskock är vinnare av Kockduellen 2017. Dessutom är han mountainbike-cyklist och stolt ägare av en LIV-cykel. Vi var bara tvungna att anlita honom till Nora MTB-weekend.