Nora MTB-weekend

Lägret är nu fullbokat,

men du kan anmäla dig till kölista!

MTB-weekend 2019

24-26 maj


Bokningen öppnar den

17/11 kl 10

Den 24-26 maj är det dags för 9:e upplagan av Nora MTB-weekend, ett läger för dig som är tjej och vill utveckla din förmåga att cykla i skogen. Vi delar in oss i grupper efter erfarenhet och åkstyrka. Du kan alltså vara nybörjare, tävlingscyklist eller allt där emellan. För att bli en säker och trygg cyklist tror vi att du vill träna teknik snarare än kondition, att lära dig sköta din cykel och dina prylar och vill lyssna på inspirerande föredrag av andra kvinnliga cyklister. För att du ska orka cykla en hel helg laddar vi med mängder av god mat och varvar teori med praktik.


Tid

Lägret startar kl 18.00 fredagen den 24 maj och slutar ca 16.30 söndagen den 26 maj.


Plats

Digerberget, Pershyttan utanför Nora. (Ca 2,5 timmar från Stockholm och 3,5 timmar från Göteborg.)


Pris

Priset 3295 kr, inkluderar fika, lunch, 2-rättersmiddag på White guide restaurang, föreläsningar, teknikträning, workshops, ledda turer på stigar. Allt serveras dig med hjälp av erfarna instruktörer.


Betalning

Sker med faktura senast 20 dagar efter anmälan. Vid sen anmälan kan betalningstiden vara kortare.


Boende

Boende ingår inte i priset men vi har bokat upp flera prisvärda alternativ endast för Nora MTB-weekend. Boendet finns främst i pittoreska Pershyttan, bara några kilometer från samlingsplatsen vid Digerberget. Se längre ner på sidan.


Vad händer på lägret

Vi varvar teori med praktik och en massa god mat. Fredagen startar kl 18.30 med föreläsning och fika. På lördagen börjar vi med en smoothie innan vi jobbar på olika teknikstationer till cykel. Sen väntar lunch och workshops innan vi tar oss ut på lederna i Pershyttan och Nora. Där skogen bjuder på utmaningar stannar vi och övar momenten från teknikbanan. Väl tillbaka blir det fika igen och föreläsning. Efter det kan du ta det lite lugnt eller fortsätt öva mer på teknikmomenten. Efter dusch och ombyte tar vi oss till Bryggeriområdet och där väntar middag på Bryggerikrogen. Söndagen upprepar schemat från lördagen men med nya teknikbanor och workshops. Efter avslutande fika tar du dig hemåt vid ca 16.30. 


Teknikbanor

Till 2019 väntar nya utmaningar med helt nya teknikmoment och banor.


Inspirationsföreläsning fredag

För första gången på MTB-weekend får du höra Katarinas historia. En inspirationsföreläsning om hur en tjej som gillade att cykla då och då skapade först ett mountainbikeområde, sen Sveriges största och ledtätaste cykeldestination Bergslagen Cycling, gick från lärare till heltidsjobb inom cykel och turism, från glad motionär till EM-guld och under tiden grundade BikeinBergslagen och Nora MTB-weekend. Katarina jobbar med devisen "ett nej är inte ett nej innan man testat allt", och "kan jag så kan du". Vill du låta dig inspieras?


Workshops

1) Hur tränar eliten? Låt dig inspireras och få träningstips från Team Liv Sverige, nystartat elitteam med och av tjejer. För första gången på Nora MTB-weekend. 

2) Hur sköter du din cykel egentligen? Snabba tvättråd så att du alltid hinner ha en toppfräsch cykel. Vi lägger extra fokus på drivlinan (kedja och kassett).

3) Varför låter min cykel som att den håller på att dö? Dags att byta bromsbelägg och ställa in bromsarna, men hur sjutton gör man? Team Livs mekaniker Pernilla lär dig hur.


Kunskapsföreläsning lördag

Kan kärleken till cykelsporten vara bra för hjärnan?

Följ underbara Lottas resa genom livets med och motgångar. Från elitsatsande ungdom, till vuxen och glad motionär. Vad händer när viljan finns men orken tryter? När stressen blir för stor och den berömda väggen däckar dig både fysiskt och mentalt.

Lotta kommer att dela med sig av sin historia och det faktum att många högpresterande kvinnor ligger i riskzonen att drabbas av utmattningssyndrom. Hon kommer föreläsa om sina egna erfarenheter, om vikten av mental återhämtning, hur den mentala hälsan kan påverka dig och slutligen, hur kärleken till cykelsporten fått Lotta att sakta hitta tillbaka till en inre balans och mening med livet. Vi kan utlova en spännande och tänkvärd föreläsning.

 

Maten

Maten på lägret är extremt viktig för oss. Våra kockar jobbar med ekologiskt, krav, närodlat och närproducerat så långt det går. Vi samarbetar med Tre Sjöars kök och mejeri under dagarna och White guide restaurangen Bryggerikrogen i Nora där vi äter 2-rätters middag till kvällen. Du kommer njuta av varje tugga och vara fylld av energi. Specialkost anges vid anmälan.

Instruktörer 2019

Övre raden, Team Liv Sverige

Undre raden, övriga instruktörer

Katarina har arrangerat läger sen 2011. Hon älskar att se och lära andra utvecklas, är utbildad pedagog och cykeltränare vilket kommer väl till pass under lägren. Katarina började tävla sent men knep ett EM-guld i cx 2016. Nytt för 2019 är att Katarina är Team manager för Team Liv Sverige som du kommer få träffa för första gången på ett läger.

Cassandra är tjejen som gått från deltagare och motionär på våra läger till elitcyklist, instruktör och medlem av Team Liv Sverige. Det är en häftig utveckling på bara några år. Den korta tävlingskarriären toppades med en 9:e plats på SM förra året. Cassandra är en superpostiv tjej som kommer inspirera dig till....ja, vi vet inte var du slutar.

Sofia är också ny i elitledet. En tjej som vet hur man trycker på uppför backarna och får konkurrenterna att svettas. Sofia är precis som de andra tjejena i teamet, aktiv i sin klubb och älskar att jobba för att inspirera och lära andra att cykla. Min sin sprudlande energi kommer hon att  ladda även dig med lust för att cykla.

Elin lämnade en ryttar-karriär för en cykel-karriär. De andra tjejerna beskriver Elins cykel som att den "saknar bromsar". Elin gillar alltså att hålla tempo utför, är både teknikern och spexaren i gänget. Vi får anta att oräddheten kommer från att hon bemästrat ett halvt ton häst med egen vilja. Då är ju en 10-kilos karbonhingst med skivbromsar plättlätt att styra. Eller hur?

Pernilla är en mångsysslare inom cykel och brinner verkligen för sporten oavsett diciplin. Men helst kör hon nog fort utför. Nytt för 2019 är att Pernilla tillsammans med Katarina är en del av Team Liv som ska stötta coacha, meka och hjälpa 3 elittjejer till stordåd.  Av Pernilla lär du dig att hängivenhet till cykelsporten kan betyda livsnjutning varenda sekund.

Lotta tävlade framgångsrikt som ung men brinner numera för att inspirera andra tjejer att utvecklas som cyklister. Lotta tränar unga tävlingstjejer och att hon är utbildad pedagog kommer du märka. Lotta förklarar på ett sätt så att svårigheter inte längre känns så svåra. .Lotta kommer föreläsa om ett hett ämne som kan beröra oss alla.

Åsa är elitcyklisten som brukar få äran att köra i landslagkläder. Man kan inte tro att hon är över 40 år när hon sopar banan med sina 20 år yngre konkurrenter. Äsa växlar mellan flera dicipliner. Långlopp, xco och cyclocross och har ett förflutet som proffsåkare. Hon kommer att lära ut alla sina knep för att också du ska bli en vassare cyklist.

Karin gillar att cykla långt och snabbt. Så snabbt att hon oftast vinner allt i långloppsväg. Förra året cyklade hon ända till Paris med  Team Rynkeby Dalarna. Det är tur att Karin vet vad som krävs för att orka cykla långt. Till yrket är Karin kock och kokboksförfattare. Kom och träffa dalkullan som med sin smittande energi får alla att älska mountainbike.

Boendealternativ

 

Alla priser gäller för 2 nätter och inklusive städ. Du bokar dirket med respektive boendeanläggning och rummen hyrs ut till enbart tjejer under lägret. Letar du annat typ av boende tipsar vi om det längst ned.

 

Bästa alternativen för 2-4 personer som känner varandra:

 

Lars-Jans stugan: 4 bäddar i ett rum i egen stuga hemma på Katarinas och Mats (BikeinBergslagens) gård. 2 dubbelsängar.  Pris stuga inkl städ: 1500kr. Ta med sängkläder, handduk och frukost.

Bokas genom bikeinbergslagen@gmail.com eller 0730-799979

Avstånd Digerberget: 2 km. Fullbokad

 

Erik-Andersgården Pershyttan: del i stuga, delat kök och badrum. 4-5 platser fördelat på 2 rum. Pris 1650 kr inkl städ för hela stugan. Enskild bokning 500 kr/person. Ta med sängkläder, handduk och frukost.

Bokas genom att ringa Kerstin: 070-781 44 46

Avstånd Digerberget: 2,5 km


Stora Backstugan: Hus med två rum precis bredvid hyttan, 1 våningssäng (2 bäddar) i ett rum, enkelsäng (1 bädd) + bäddsoffa (2 bäddar) i det andra. Gemensamt kök och badrum. Pris: delat rum 450kr/person, enkelrum 650kr/person. Ta med sängkläder, handduk och frukost. Bokas genom att ringa Karin: 070-6039001

Avstånd till Digerberget: 2,5 km

 

Norrbo: Dubbelrum eller singelrum enkel standard, eller delad plats i husvagn. Pris 400kr/person i delad husvagn, 500 kr/person i delad gäststuga. Ta med sängkläder, handduk och frukost.

Bokas genom att ringa Tony: 070-5840650

Avstånd Digerberget: 5 km

 

Bästa alternativet för singelrum och dubbelrum:

 

Stallkasern Pershyttan: 2 dubbelrum eller enkelrum.  Pris 400kr/person i dubbelrum. 550kr/person i enkelrum. Ta med sängkläder, handduk och frukost.

Bokas genom att ringa Cecilia: 070-320 47 00

Avstånd Digerberget: 2,5 km Fullbokad

 

Domargården Pershyttan: 1 rum med dubbelsäng, 1 rum med två enkelsängar i gäststuga.

2 singelrum i bostadshuset. Fullt utrustat kök. Delat kök och badrum:  Pris 400kr/person i dubbelrum. 550 kr/person i enkelrum. Ta med sängkläder, handduk och frukost.

Bokas genom att ringa Anita: 076 1314668

Avstånd Digerberget: 2,5 km Fullbokad

 

Gamla Pershyttan hus: Hus med 2 rum, 1 dubbelsäng i ett rum, 2 enkelsängar i ett rum. Delat kök och badrum. Pris: 750kr/rum. Ta med sängkläder, handduk och frukost.

Bokas genom att ringa Josefin: 070-2861181

Avstånd Digerberget: 2,5 km Fullbokad

 

Tenniketorpet: Miljövänligt boende där elen kommer från solenergi. Delat kök och badrum. Ett sovrum med dubbelsäng och vardagsrum med bäddsoffa. Pris per person i delat rum 500 kr, enkelrum 800kr/person,  inklusive sängkläder, handduk och frukost.

Bokas genom att ringa Nina 070-7361947 eller maila nina.u.schmidt@gmail.com

Avstånd Digerberget: 5 km Fullbokad

 

Camping eller ställplats i Pershyttan:

 

Du kan stå gratis med husvagn eller husbil vid Digerberget. Obs ingen el.

 

Är boendena ovan fullbokade eller söker du andra boendealternativ?

För andra boendealternativ:  www.bergslagencycling.com/boenden, airbnb eller www.visitnora.se

Lägrets kockar

Vi kanske är tjatiga med medaljer hit och dit, men Bryggeriets chefskock är vinnare av Kockduellen 2017. Dessutom är han mountainbikecyklist och stolt ägare av en LIV-cykel. Vi var bara tvungna att anlita honom till Nora MTB-weekend. 

Tre Sjöars kök och mejeri jobbar med närproducerad och kravodlad mat så långt det är möjligt. De kommer att servera mat under dagarna för att du ska orka cykla. De driver också en gårdsbutik efter den vackra Tre sjöars väg.

Våra läger


Vi jobbar för att du ska utvecklas som cyklist. På lägren samarbetar BikeinBergslagen med instruktörer från hela landet. Det betyder att vi kan nivågruppera och erbjuda dig en instruktör efter dina kunskaper och erfarenheter som cyklist. Alla instruktörer tävlar eller har tävlat på en hög nivå och har hunnit samla på sig mängder av erfarenheter. Men det viktigaste är att alla är duktiga pedagoger.

BikeinBergslagen - med din utveckling i fokus!

VILKA JOBBAR


Du kan boka en privatlektion med; Mats, Katarina, Viktor eller Simon.


Våra söner är trots sina unga år erfarna instruktörer. De har drillats under flera år på våra läger och driver ibland egna evenemang under sommarlovet. Viktor och Simon är också uppskattade och anlitade instruktörer även av vuxna. 

Nyheter

 

Onlineutbildning för dig som vill arbeta kommersiellt som guide den 26 maj och 4 juni.

Och så lite tråkiga nyheter. MTB-weekend 2020 skjuts pga Covid-19 ett helt år framåt.

Nästa utbildningstart 2020, 26 maj

Nästa läger: Osäkert under 2020

Maj 22-24, 2020

Kontakta oss


Lars Jansstugan, Pershyttan, 713 91 Nora


Email: bikeinbergslagen@gmail.com


Phone:  00 46 (0) 730 79 99 79