Tips och produkter

Vissa pass är underbara. När solen värmer, benen känns pigga, fåglarna sjunger och allt känns härligt och lätt. Men så är det långt ifrån alltid. Hur kommer man ut på träningspass när regnet piskar, snön yr eller temperaturen kryper under -10 C? Hur klarar du de välbehövliga distanspassen på 3-4 timmar när Sverige inte visar sig från sin snällaste sida?

 

Vi har testat, och insett att en god vilja och ett glatt humör tyvärr inte löser allt. Kläder, skor, flaskor, lampor, cykeln, däck - ja allt är viktigt för att din träning ska fungera året om. På den här sidan kan du läsa om våra bästa tips och ideér för att underlätta din träning. Så att inte du också behöver lära dig hårda vägen.

Film: Test av handskar och windstoppershorts, tips på underställ och bh.

Distanspass 3h i regn och blåst

Passet genomfördes en rejält blåsig och regnig dag, där regnet tilltog sista timmen. Temperaturen var +9C, men med vind från 10 m/s och mer i byarna blev den faktiska temperaturen ca +4C. Generellt var jag för varmt klädd. Vind och regn brukar normalt kyla ner mig oavsett temperatur, men varma kläder, mjuka grusvägar och tuff motvind höll mig mer än varm.

Film: Tips hur du håller dig och vattnet varmt vid minusgrader. Ulltights, ullbuff och varma fingrar hjälper till.

Distanspass 3,5 h

Passet genomfördes i -5 C och sol, på hurdfrusena skogsvägar. Efter två timmar åkte vi brant utför i 10-15 minuter, vilket kylde ner oss ordentligt. Jag tog på de tunna ullfingervantarna och höll mig sen varm om händerna resten av turen. Vattnet i stålflaskan behöll värmen och jag kunde dricka ljummet vatten även under sista timmen.

Aclima WarmWool Long Shorts w/ Windstopper

Jag hade inga regnbyxor utan trädde shortsen över cykelbyxan. Trots att jag var genomblöt var jag varm hela ture. Jag kommer att använda shortsen som extra förstärkning under vinterns kalla pass även om det inte blåser. De fyller en funktion jag saknat. Varma ljumskar håller hela kroppen varm. Shortsen är av 100% merinoull med windstopper på framsidan. Pga att ull är känsligare än nylon rekommenderar jag inte att använda byxan i skogen om du inte skyddar den med ett par tights.

Vinterhandske GIANT

Handskarna påstår sig vara både vind och vattentäta. Jag cyklade i regn och blåst i tre timmar (se info för turen) och var för varm om händerna.. Det låter kanske inte som ett problem, men svettas du bildas det fukt som sen kyler. Handskarna var efter tre timmar blöta på utsidan men torra och varma på insidan. De har silikonränder för bättre grepp och extra förstärkning på pek och långfinger och i handen.

Test i -5C: Jag höll mig varm i fingerhandskar för första gången. Efter en 15 min lång utförskörning frös jag om hela kroppen. Med ett par ullvantar under i handskarna fick jag snabbt upp värmen i händerna igen.

Aclima lightwool liner gloves

Supertunna fingervantar i merinoull. Bra som förstärkningsplagg i dina handskar. De tar ingen plats i ficka men gör stor skillnad för värmen. Genom att ha större överdrags-handskar och tunna innervantar värms luften upp emellan lagren. Alltså samma princip som lager på lager. Fördelen med ull mot huden är att ullen värmer även när det blir fuktigt, vilket det alltid kommer att bli i ett par vatten- och vindtäta handskar..

Aclima double woolneck gaiter (buff)

Mina helt ovetenskapliga tester har visat att buffen funkar lika bra som tex en airtrim andningsmask ner till i alla fall -5C. Jag kommer att testa den även vid kallare temperaturer. Buffen blir fuktig men håller sig varm så länge du fortsätter ha den över näsa och mun. ingen fukt droppar ner och du slipper se ut som Darth Vader.

Kleen Kanteen cykelflaska

Tillverkad av livsmedels-klassat 18/8 rostfritt stål, vilket gör att du slipper få i dig plaster när du dricker. flaskan har stor öppning vilket gör den lätt att rengöra och det rinner bra ur pipen. Det finns en speciell cykelhållare till flaskan, men den passar i de cykelhållare jag testat. Välj den mindre storleken om du har en liten ram.